Spouwmuurisolatie

Tussen uw buiten- en binnenmuur bevindt zich een holle ruimte (de spouw). Het opvullen van die holle ruimte met minerale wol of parels noemen we spouwmuurisolatie. Van alle isolatiemogelijkheden is spouwmuurisolatie de meest winstgevende; besparingen tot €1150 per jaar zijn niet ongebruikelijk.

Gratis adviesgesprek aanvragen

De voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft diverse voordelen. Daarom is een investering in spouwmuurisolatie erg interessant.


Spouwmuurisolatie is milieuvriendelijk

Denkt u eraan om uw spouwmuren te laten isoleren? Dat is een hele goede keuze voor het milieu! Ons isolatiemateriaal is niet alleen milieuvriendelijk geproduceerd, maar u bespaart met spouwmuurisolatie ook behoorlijk op uw gasverbruik.

U verhoogt uw woongenot

Dankzij spouwmuurisolatie hebt u minder last van tocht langs uw buitenmuren. Hierdoor houdt u uw woning warm in de winter, maar houdt u de warmte juist langer buiten de deur in de zomer. 

U bespaart flink op uw energierekening

Spouwmuurisolatie kan een flinke besparing op uw energierekening tot gevolg hebben. Doordat uw woning warmte langer vasthoudt, verbruikt u minder gas dan zonder isolatie van uw spouwmuur. Dit kan u – afhankelijk van uw type woning en de leeftijd van uw woning – tot wel €1150 per jaar besparen. Dankzij deze hoge besparing verdient u uw investering snel weer terug.

Spouwmuurisolatie verhoogt uw woningwaarde

Het isoleren van uw woning, of dit nu spouwmuurisolatie, bodemisolatie, vloerisolatie of dakisolatie is, draagt bij aan het energielabel van uw woning. Dat is prettig, want bij de verkoop van uw woning moet u de koper op de hoogte stellen van het energielabel van uw woning. Een woning met een gunstiger energielabel ligt vaak beter in de markt.

Spouwmuurisolatie kan zonder overlast

Bij Van den Berg Isolatie doen we er alles aan om de overlast bij spouwmuurisolatie te beperken. Zo isoleren we uw spouwmuur binnen één dag, boren we stofvrij, vullen we de gaten weer netjes op in dezelfde kleur voeg en laten we onze werkplek altijd netjes achter. 

Kosten en besparingen spouwmuurisolatie

  Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) U bespaart ieder jaar
Tussenwoning 1.000 euro 180 euro 495 euro
Hoekwoning/2-1 kap 2.100 euro 360 euro 995 euro
Vrijstaande woning 2.900 euro 520 euro 1150 euro

Van ongeïsoleerde spouwmuren naar spouwmuurisolatie (Rd=1,76 m2 K/W). Besparing berekend met hr-ketel, standaard gebruik van verwarming en gasprijs van 1,50 euro per m3 en een spouwbreedte van 6 cm. Subsidie 4 euro per m2. Bij een tweede maatregel (zoals bijvoorbeeld dakisolatie) verdubbelt het subsidiebedrag.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Hoe gaat Van den Berg Isolatie te werk?

Voordat we uw spouwmuur gaan isoleren, stelt een van onze adviseurs een plan op voor uw woning en krijgt u ter plekke een offerte op maat. Ook wordt meteen de subsidie waar u recht op hebt berekend. Zo weet u precies wat uw netto investering gaat worden. Vervolgens plannen wij na uw akkoord een afspraak in voor de uitvoering van de isolatiewerkzaamheden.

Uw spouw wordt beoordeeld met een camera en uw buitenmuren worden gecontroleerd op specifieke problemen (zoals koudebruggen, vochtdoorslag en scheuren in de muur of voegen). Als laatste wordt de te isoleren oppervlakte bepaald. Onze isoleerders boren voordat de muur gevuld kan worden gaatjes in de voegen op exact vastgestelde plekken om een volledige vulling te garanderen. De gaatjes in uw voegen dichten we met cement op kleur.

Wat u nog meer kunt isoleren? Bekijk de voordelen

Subsidie op isolatie

Dankzij eerlijke prijzen, topkwaliteit isolatiemateriaal en goed vakmanschap is de terugverdientijd op uw investering vaak lager dan bij een ander isolatiebedrijf. Bovendien kunt u in de meeste gevallen subsidie aanvragen op de isolatie van uw woning.

Meer over subsidies op isolatie >

Spouwmuurisolatie - alles over spouwmuren isoleren

We krijgen regelmatig vragen over spouwmuurisolatie. Wat zijn de voor- en nadelen, wat zijn de kosten en meer. We zetten het hieronder graag voor u op een rijtje.

Spouwmuurisolatie: hoe werkt het?

Bij spouwmuurisolatie wordt uw spouwmuur, de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur, opgevuld met een isolatiemateriaal. Wij gebruiken hiervoor EPS HR++ isolatieparels of minerale wol, al naar gelang wat er technisch mogelijk is.

Hoe lang duurt spouwmuurisolatie?

In de meeste gevallen zijn we binnen één dag klaar met het isoleren van uw spouwmuur. Voordat we de spouw opvullen met isolatiemateriaal, beoordelen we uw buitenmuren met een endoscopisch onderzoek. Vervolgens boren we gaatjes in de buitenmuur, die we gebruiken om de spouw op te vullen. Als de muur goed gevuld is worden de boorgaten weer netjes afgevoegd in de originele kleur.

Waar moet u op letten bij spouwmuurisolatie?

Van den Berg Isolatie neemt u al het werk uit handen. Wij controleren van tevoren of er een spouwmuur aanwezig is en of de spouw schoon is. Dat zijn twee belangrijke voorwaarden voor spouwmuurisolatie. Dit doen we al bij ons eerste bezoek ter plaatse, voordat we een advies uitbrengen over het type isolatiemateriaal dat we gaan gebruiken voor uw spouwmuur.

Wanneer heeft spouwmuurisolatie zin?

Spouwmuurisolatie heeft altijd zin. Het is de meest efficiënte manier van isoleren. 

Is spouwmuurisolatie verplicht?

Sinds 1980 is spouwmuurisolatie verplicht in het bouwbesluit. Momenteel is het echter nog niet verplicht om uw spouwmuren te isoleren, wanneer dat nog niet zo is. Wel wordt het isoleren van uw spouwmuren door de overheid gestimuleerd; u kunt subsidie krijgen op spouwmuurisolatie. Wanneer u dit combineert met een andere besparende maatregel, zoals vloerisolatie of bodemisolatie, kunt u zelfs twee keer zoveel subsidie ontvangen. 

Spouwmuurisolatie en gevelisolatie

Is spouwmuurisolatie hetzelfde als gevelisolatie?

Spouwmuurisolatie en gevelisolatie zijn twee verschillende manieren van isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw opgevuld met isolatiemateriaal, terwijl bij gevelisolatie het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de buitenmuur wordt geplaatst. In enkele gevallen wordt er gevelisolatie aan de buitenzijde geplaatst. Gevelisolatie wordt vaak toegepast wanneer er geen spouwmuur aanwezig is.

Wat als spouwmuurisolatie niet kan?

Wanneer we geen spouwmuurisolatie op uw woning kunnen toepassen, bijvoorbeeld omdat er geen spouw aanwezig is of omdat deze te smal is, kunnen we uw wanden isoleren door middel van gevelisolatie. Andere vormen van isoleren zijn wellicht ook mogelijk, zo zijn we naast spouwmuurisolatie ook gespecialiseerd in vloerisolatie en bodemisolatie.

De kosten en besparingen van spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende redenen om uw spouwmuur te isoleren, maar spouwmuurisolatie wordt vaak toegepast om te besparen op de energiekosten. We vertellen u graag meer over de kosten, besparingen en isolatiewaarde van spouwmuurisolatie.

Wat kost het om spouwmuren te isoleren?

De kosten van spouwmuurisolatie zijn met name afhankelijk van het te isoleren oppervlak. U vindt bovenaan de pagina een tabel met een kostenschatting per type woning (tussenwoning, hoekwoning en twee-onder-een-kap of vrijstaand). Om de kosten van isolerende maatregelen te drukken, kunt u gebruik maken van subsidie voor spouwmuurisolatie.

Welke Rd-waarde heeft spouwmuurisolatie?

Een gemiddelde spouw is zes centimeter breed. Op basis daarvan heeft spouwmuurisolatie een Rd-waarde van 1,76 m2 K/W. Van alle isolatiemaatregelen kunt u het meeste besparen met spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie verwijderen of vervangen

Moet spouwmuurisolatie worden verwijderd?

Moderne isolatiematerialen hebben een oneindige levensduur en hoeven in de toekomst niet te worden verwijderd. In het begin van de jaren 80 werden spouwmuren vaak geïsoleerd met UF schuim (ureum formaldehyde), wat een kortere levensduur heeft (ca. 10 jaar). Wij kunnen de oude spouwmuurisolatie voor u verwijderen en vervangen door goed isolatiemateriaal.

Moet spouwmuurisolatie worden bijgevuld?

Modern isolatiemateriaal hoeft nooit te worden bijgevuld. In het begin van de jaren 80 werden sommige spouwmuren geïsoleerd met wol. Destijds was de wol en de techniek nog niet zo goed als nu, waardoor de spouwmuur in sommige gevallen slecht of matig werd geïsoleerd. We kunnen de oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door een goed isolatiemateriaal.